Samråd omgivningsbuller Norrköpings kommun 2024-2029

Samrådsredogörelse Norrköpings kommuns åtgärdsprogram mot omgivningsbuller 2024 – 2029

Kommunens beskrivning om hur samrådet genomförts

Samrådet genomfördes mellan den 1 januari – 29 februari 2024. Samrådsförslaget har funnits tillgängligt på norrkoping.se och även annonserats i Norrköpings tidningar och Folkbladet i början av januari 2024. Skriftliga synpunkter har kunnat lämnas via e-post. Samråd har bedrivits i enlighet med Miljöbalkens kap. 5, 7 §, punkt 1. 

Nedanstående synpunkter har kommit in under remisstiden: Länsstyrelsen Östergötland 2024-02-26, Rättvisa vindar i Norra Östergötland 2024-02-26;  Vi Villaägare 2024-02-28  samt Synpunktsförfattare 1, privatperson 2024-02-25

Ändringar som gjorts i åtgärdsprogrammet efter samrådet, bla mht Vi Villaägares synpunkter.

Vi Villaägares synpunkter hittar du på sidan 9- 12.

Redogörelsen hittar du genom att klicka på länken:  


Hela vår, Vi Villaägare, samrådsinlaga hittar du på länken: 

Vi föreslår att du läser igenom hela vår inlaga. Vi Villaägare vill se en helhet över hela kommunen där Ytterområdena behandlas lika med kommunens mera centrala delar.


Du hittar hela protokollsutdraget när åtgärdsprogrammet beslutades genom att klicka på länken:

Utdrag ur kommunens protokollsutdrag:

§ 105 Åtgärdsprogram mot omgivningsbuller 2024-2029 KS 2024/0552

Beslut Kommunfullmäktige antar Norrköpings kommuns åtgärdsprogram mot omgivningsbuller 2024 – 2029. Sammanfattning Kommuner med över 100 000 invånare har krav på sig att kartlägga omgivningsbuller, och att upprätta ett åtgärdsprogram för detsamma vart 5:e år.

Norrköpings kommun omfattas därför av det kravet. Åtgärdsprogrammet har sin utgångspunkt i den bullerkartläggning som togs fram år 2022. Åtgärdsprogrammet beskriver nuläget, åtgärdspaket för fortsatt arbete och strategier. Etc, Etc

Buller är ett utbrett samhällsproblem som påverkar människors hälsa negativt, vilket är bakgrunden till att det finns lagar och förordningar med syfte att minska buller i samhället.
Detta åtgärdsprogram för omgivningsbuller i Norrköpings kommun är upprättat i enlighet med Förordning 2004:675 för programperioden 2024 – 2029.


Norrköpings kommuns åtgärdsprogram mot omgivningsbuller 2024–2029 Antaget av Kommunfullmäktige 2024-06-17, § 105. 

Hittar du genom att klicka på länken:

Utdrag ur sammanfattningen:

Sammanfattning Buller är ett utbrett samhällsproblem som påverkar människors hälsa negativt. Syftet med detta åtgärdsprogram är att vara en vägledning för Norrköpings kommun i arbetet med en förbättrad ljudkvalitet för medborgarna och minska deras exponering för skadligt buller. Åtgärdsprogrammet för omgivningsbuller är upprättat i enlighet med Förordning 2004:675 för programperioden 2024 – 2029 och har utgångspunkt i den övergripande bullerkartläggningen över kommunen som togs fram år 2022. I bullerkartläggningen har buller från väg- och spårtrafik kartlagts, och ljudemissioner från industrier, flyg och vindkraftverk har beaktats. Det är främst vägar och spårvägar som ger upphov till höga ljudnivåer i boende- och vistelsemiljön och därför är det viktigt att på flera sätt arbeta för att begränsa ljudet från dessa källor och därmed öka välbefinnandet hos kommuninvånarna.

Detta åtgärdsprogram beskriver bullersituationen i Norrköpings kommun idag och de bullersituationer som kan förbättras under de kommande åren. 

Programmet innehåller även en uppföljning av det tidigare åtgärdsprogrammet och utfallet av de åtgärder som togs fram i dess handlingsplan. Några av de åtgärder som utförts är utredningar av ljudmiljöer vid rekreationsområden och skolor, hastighetsöversyn i Norrköpings ytterområden och riktad information om bidrag för fönsterbyte till bullerutsatta medborgare. I detta program presenteras de åtgärder som Norrköpings kommun kommer arbeta vidare med de kommande fem åren. 

Åtgärder kommer ske inom flera olika områden såsom de förbättringar som sker till följd av hållbart resande och hållbara transporter, beaktande av bullerfrågor i stadsplanering, exploateringsprojekt och underhåll av spårvägstrafiken. De åtgärder som kommunen kommer lägga särskilt fokus på har sammanställts i ett åtgärdspaket med en tidplan. Detta paket innehåller åtgärder som att utveckla rutinen gällande bidrag för fönsteråtgärder, inspektion av kommunens befintliga bullerskydd och utredning av lämpliga åtgärder för fastigheter med höga ljudnivåer från trafik. Programmet innehåller även långsiktiga strategier för det framtida arbetet med bulleråtgärder.

Denna sajt använder cookies och behövs för att webbplatsen ska fungera smidigt och säkert och kan inte väljas bort. Detta möjliggör viktiga funktioner som inloggning. Genom att fortsätta använda denna sajt, accepterar du användandet av dessa cookies.